Vad är VVS och hur utbildar jag mig?

post thumb
VVS
by Erik/ on 21 Jul 2023

Vad är VVS och hur utbildar jag mig?

Har du någonsin ställt dig frågan vad är VVS? Den som jobbar inom VVS har ofta många olika möjligheter. Ditt jobb är ofta varierande med uppdrag i allt från små lägenheter till större lagerlokaler och byggnader. Det är viktigt att du är duktig på att planera, noggrann och snabbtänkt.

Vad betyder egentligen VVS?

VVS är en förkortning som står för värme, ventilation samt sanitet. Det står alltså inte för vatten vilket är en vanlig missuppfattning. Vatten ingår istället i begreppet sanitet. Många gånger kallar man även en VVS-montör för rörmokare. Det är en del av jobbet men det är inte allt som ingår.

Som VVS-montör ansvarar du även för värmepumpar och andra system. Du måste därför genomgå en utbildning och bli certifierad för att kunna arbeta med denna typ av uppdrag. Under utbildningen får du även gå som lärling och t ex arbeta med VVS i Skåne under en period.

Vad är VVS montör?

Om du arbetar som VVS-montör har du ansvar för installation och reparation av olika anläggningar. Det kan vara allt från en fläkt till en elpanna. Det är med din hjälp människor kan tvätta och duscha utan problem. Du måste alltså kunna läsa av olika ritningar och förstå tekniska termer.

Du kan antingen arbeta som egenanställd eller för en firma. Om du arbetar som egenanställd kan du styra lite mer av din tid. Då har du mer tid att umgås med vänner och ägna dig åt dina intressen. Det kanske är att spela och rätta spel eller träna tillsammans med andra. Är du anställd på ett företag har du dock mer trygghet. Det brukar vara en smaksak vilket man föredrar.

Vad beredd på att arbeta med jour

Nu är när du vet svaret på frågan vad är VVS kanske du är mer intresserad av vad du kan förvänta dig av jobbet. Något som är väldigt vanligt när man arbetar med VVS är att man har jour. Det betyder att du alltid måste vara tillgänglig ifall något oförutsägbart skulle hända. Det skulle till exempel kunna vara en vattenläcka eller ett stopp i avloppet.

När du har jouren behöver du inte vara på jobbet hela tiden. Du måste dock snabbt kunna infinna dig vid ett larm.

Vad tjänar man som VVS-operatör?

Lönen för VVS-arbeten varierar beroende på din ålder och hur länge du har arbetat som VVS-operatör. Enligt statistik så ligger lönen runt 33 000 kronor. Lönerna kan även skilja beroende på vart i landet du bor.

Du måste vara auktoriserad som VVS-montör

Det är inte vem som helst som får kalla sig VVS–montör. Du måste klara din lärlingsperiod och bli godkänd på utbildningen. Du kan välja VVS redan på gymnasiet om du vet med dig om att du vill arbeta inom yrket. Det finns även flera olika YH-utbildningar att välja mellan om du vill söka in senare i livet. De flesta av dessa utbildningar varar mellan 2-3 år. Sedan är du redo att bege dig ut i yrkeslivet. Det finns normalt en stor förfrågan på VVS-montörer och det brukar inte vara svårt att få jobb.